SWOT-analyysi ja Delfoi-metodi – RD Video


Ennakoinnin ja tulevaisuuksientutkimuksen asiantuntija, yhteiskuntamaantietelilijä YTT Yrjö Myllylä esittelee kuin SWOT-analyysi ja Delfoi-menetelmä voidaan yhdistää. Näin luodaan luotettavuutta SWOT-analyysin tuloksiin ja siltä pohjalta laadittaviin strategioihin ja jatkotoimenpidesuosituksiin.

SWOT-analyysin kehitti tutkimusryhmänsä kanssa Albert Humphreyn strategian luonnin välineeksi (Wikipedia). Menetelmässä arvioidaan organisaation tai alueen, esimerkiksi yrityksen, klusterin, maakunnan, kunnan tms. sisäiset vahvuudet (strengths) ja heikkoudet (weaknesses) sekä ulkoiset mahdollisuudet (opportunities) ja uhkat (threats).

Usein lähtökohta on rakentaa vahvuuksien varaan, heikkouksia poistaen, mahdollisuuksia hyödyntäen ja uhkiin varautuen. Myllylä korostaa myös kulloinkin painotettavan SWOT-tekijöiden kombinaation valintaa. Esimerkiksi voidaan keskittyä painottamaan vahvuuksia ja mahdollisuuksia (menestysstrategia, Myllylä & Luoma 2001) tai uhrata kaikki energia heikkouksian poistamiseksi ja uhkiin varautumiseksi (elimininointistrategia, Myllylä & Luoma 2001).

Delfoilla tai tulevaisuusverstaalla tehtävä SWOT.-analyysi lähtee siitä, että ensimmäisellä kierroksella generoidaan SWOT-osatekijöitä, toisella ne priorisoidaan ja tärkeimmät kuvataan ja otetaan lähtökohdaksi. Delfoi-managerin rooli on osata valita asiantuntijat ja koota eri ideoista jäsentyneet testattavat vaihtoehdot.

Myllylä on tuottanut SWOT-analyysejä Delfoilla yli 20 vuotta. Hän korostaa myös sitä, että vahvuuksienkin tunnistamista tärkeämpää alueyhteisölle on se, että se tekee rohkeita valintoja, joihin se sitoutuu. Vahvuudetkin voidaan näin luoda. SWOT sopii myös nykytilan analyysiin tulevaisuuden ennakointiin tähtäävissä prosesseissa.

Delfoin ja SWOT-analyysin yhdistämisessä on kyse tieteellisessä mielessä myös ns. menetelmätriangulaatiosta, hybridiennakoinnista tai hybridi-Delfoista.

Seuraavat toimivat hyvinä esimerkkeinä SWOT-analyysin ja Delfoin yhdistämisessä.

Myllylä Yrjö & Tuija Vänttinen (Toim.), (2020). Etiäinen. Kymenlaakson koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointi. 246 s. Xamk Kehittää 116, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-260-3

Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja & Jouko Inkeröinen (2018). Ympäristöalan vertailulaboratoriotoiminnan ennakointi – Tutkimusraportti. 67 s. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta. Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 61/2018. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161155

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. https://www.doria.fi/handle/10024/90791

Myllylä, Yrjö & Jouni Marttinen, & Jari Kaivo-oja (2012). Ennakointi demokratian vahvistajana. Esimerkkinä EU:n palkitsema TKTT-konsepti ja muut kansainvälisessä arvioinnissa esille nostetut suomalaiset ennakointikäytännöt. Futura 4/2012. 38-49. (referee)

Myllylä, Yrjö (2009). Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimus (TKTT) 2009 . Yhteenveto vähittäiskaupan työnantajahaastatteluista. Asiantuntijaraadin SWOT-analyysi 22.9.2009. Varsinais-Suomen TE-keskuksen julkaisuja 3/2009.

Myllylä, Yrjö (2009). TKTT 2008 . Yhteenveto teknisten palveluiden työnantajahaastatteluista. Asiantuntijaraadin SWOT-analyysi 11.12.2008. 70 s. VS TE-kesk. julk. 1 / 2009.

Myllylä, Yrjö (2007). TKTT 2007 . Yhteenveto ravintolapalveluiden työnantajahaastatteluista. Asiantuntijaraadin SWOT-analyysi 27.2.2007. 47 s. Varsinais-Suomen (VS) TE-keskuksen julkaisuja 6 / 2007

Myllylä, Yrjö & Linturi, Maija (2007). TKTT 2007 . Yhteenveto siivous- ja kotitalouspalvelualan työnantajahaastatteluista. Asiantuntijaraadin SWOT-analyysi 15.3.2007. 45 s. VS TE-kesk. julk. 7 / 2007

Myllylä, Yrjö & Linturi, Jenni (2007). TKTT 2007 . Yhteenveto talonrakennusalan työnantajahaastatteluista. Asiantuntijaraadin SWOT-analyysi 4.6.2007. 42 s. VS TE-kesk. julk. 8 / 2007

Myllylä, Yrjö & Kai Karsma (2005). Maaseudun tulevaisuus ja klusterit – Arviointia Delfoi-menetelmällä. 64 s. Kauppa- ja teollisuusministeriö, Rahoitetut tutkimukset 10/2005. https://rdaluekehitys.net/2013/05/30/aluekehitys-rd-julkaisuesittely-maaseudun-tulevaisuus-ja-klusterit-arviointia-delfoi-menetelmalla/

Myllylä, Yrjö (2003). Palvelu- ja ihmissuhdetaitoinen Helsinki 2015. Koulutustarpeiden ennakointi. Helsinki 2003. https://yrjomyllyla.wordpress.com/2013/08/07/osaamistarpeiden-ennakointijulkaisu-case-helsinki-2015/

Lehtinen, Pirkko & Myllylä, Yrjö & Suikkanen, Asko (2001): Osaaminen, Koulutus ja Ennakointi – Kemi-Tornio 2010. 192 s. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja A. Raportteja ja tutkimuksia. Kemi 2001. https://rdaluekehitys.net/2013/05/30/osaamistarpeiden-ennakointi-rd-case-osaaminen-koulutus-ja-ennakointi-kemi-tornio-alue-2010/

Luoma, Ossi & Myllylä, Yrjö (2001). Pk-yritysten kansainvälistymisprosessi. Menestys- ja kapeikkotekijät. 89 s. Tutkimusraportti, huhtikuu 2001. Kauppa- ja teollisuusministeriö, M&MC, RD Aluekehitys Oy

Myllylä, Yrjö (2001). Yhteistyömahdollisuudet kaupunkiseutujen klusterikehittämisessä (Possibilities for Cooperation in Developing Clusters in Urban Areas). 86 s. Kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimuksia ja raportteja (Ministry of Trade and Industry. Studies and Reports)  22/2001. https://rdaluekehitys.net/2013/08/11/kasvukeskukset-ja-suuret-kaupunkiseudut-yhteistyomahdollisuudet-kaupunkiseutujen-klusterikehittamisessa-rd-aluekehitys-julkaisuesittely/

Myllylä, Yrjö (1999): Pohjois-Eurooppaa palvelevat yritykset Suomessa – Kehitettävät klusterit ja niiden kansainvälistämisen tukipalveluiden kehittäminen (The Northern Dimension. The Finnish companies providing Services within New Northern Area – Developing clusters and services). 236 s. Ministry of the Interior, Ministry of Trade and Industry, Finnvera Ltd, Finpro, Government Institute for Economic Research. RD-Market Info Publications. Helsinki 1999. http://rdaluekehitys.net/2013/05/30/pohjoinen-ulottuvuus-rd-julkaisuesittely-pohjois-eurooppaa-palvelevat-yritykset-suomessa-kehitettavat-klusterit-ja-niiden-kansainvalistamisen-tukipalveluiden-kehittaminen/

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 9.1 Matkailu, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, METODI Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s