BCG-analyysi Delfoi-metodilla – RD Video


Boston Consulting Groupin tunnetuin strategiatyökalu on BCG-matriisi/analyysi. Analyysityökalu on yhtiön perustajan Bruce D. Hendersonin kehittämä (1970). Wikipedian mukaan Boston Consulting Group (BCG) on kansainvälinen konsultointiyritys. Sen ensimmäinen toimisto sijaitsi Bostonissa. Se perustettiin vuonna 1963. Yrityksellä on nykyään 85 toimistoa 48 maassa. Helsingin toimipiste perustettiin vuonna 1995.

BCG-analyysi tarvitsee asiantuntijoita, jotka sen tekevät. Videolla esiintyvä YTT Yrjö Myllylä on ottanut jo vuodesta 2000 käyttöön Delfoi-menetelmän BCG-matriisin täyttämiseksi. Ensimmäisissä sovelluksissa konsultoi liikkeenjohdon konsultti Ossi Luoma. Myllylä on myös käyttänyt Tulevaisuusverstasta matriisin täyttämiseksi (Myllylä, Kaivo-oja ja Inkeröinen 2018).

BCG-analyysin lähtökohta on, että tuotteilla on
elinkaari (Hendersson 1970; Myllylä & Kaivo-oja 2015). Näin voidaan ajatella olevan myös
klustereilla tai toimialaryppäillä maantieteellisillä alueilla. BCG-analyysin tuote-sanan
tilalle voidaan vaihtaa tuoteryhmä, palvelu, klusteri tai toimialarypäs.

• ”Kysymysmerkkituote” (auringonnousun ala, start up) on kehittymässä oleva tuote
tai klusteri. Sen markkinaosuus tai volyymi toimijan näkökulmasta on vähäinen
mutta kasvu nopeaa. Seuraavaksi tuote tai klusteri voi muuttua
• ”tähtituotteeksi”. Sen markkinaosuus on suuri, se merkitsee toimijalle paljon ja myös
sen kasvunopeus on suuri. Tuote ei ole kuitenkaan vielä välttämättä tuottava vaan
vaatii ulkopuolista rahoitusta, kassavirtaa, jota tulee
• ”lypsylehmätuotteista” (kassavirran lähteistä). Tähän kategoriaan kuuluvat tuot teet, klusterit tai toimialat, jotka ovat suuria ja joiden markkinaosuus tai volyymi
toimijan näkökulmasta on suuri. Kate on pientä, mutta volyymi tuottaa yritykselle
tai alueelle sillä hetkellä tärkeimmän kassavirran muun muassa tähtituotteiden ja
kysymysmerkkituotteiden kehittämiseksi. Tähtituotteet muuttuvat aikanaan lyp sylehmätuotteiksi, jos kehitystoimia suunnataan oikein. Neljäntenä ryhmänä ovat
• ”lemmikit” tai ”kulkukoirat”, joiden markkinaosuus tai volyymi ja kasvunopeus ovat
pienet. Oikeastaan näitä tuotteita ei pitäisi olla olemassa. Ne edustavat
tuotteen elinkaaren päätä, ja niistä ajoissa luopuminen voisi olla perusteltua.

Analyysi itsessään ei johda menestykseen, eikä kysymysmerkkituote siirry itsestään tähti tuotteeksi. Tarvitaan pitkäjänteistä ponnistelua usein laajalla rintamalla. Muutoin esimerkiksi aloitetut kehityshankkeet ja niihin tehdyt satsaukset voivat mennä hukkaan.

BCG-matriisin esittely

Hendersson Bruce D. (1970) The Product Portfolio. In: Stern CW, Deimler MS (Toim.) (2009) The Boston consulting group on strategy. Classic Concepts and New Perspectives. 35–37. Second Edition. John Wiley & Sons, New Jersey
BCG-analyysin ja Delfoi-menetelmän yhdistämisen perusteet

Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja (2015). Integrating Delphi methodology to some classical concepts of the Boston Consulting Group framework: Arctic maritime technology BCG Delphi foresight – A pilot study from Finland. European Journal of Futures Resarch. Springer. https://link.springer.com/article/10.1007/s40309-014-0060-7

Esimerkillisiä BCG-analyysejä

Myllylä Yrjö & Tuija Vänttinen (Eds.) (2020). Etiäinen. Kymenlaakson koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointi. 246 s. Xamk Kehittää 116, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-260-3

Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja & Jouko Inkeröinen (2018). Ympäristöalan vertailulaboratoriotoiminnan ennakointi – Tutkimusraportti. 67 s. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta. Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 61/2018. Raportin pysyvä osoite: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161155

Myllylä, Yrjö (2017). Kannattavan kasvun johtaminen – Keskeneräisyyden taidetta. 91 p. Tulevaisuuden Kasvupolut Oy, Tekes. Tulevaisuuden Kasvupolut Oy:n Tutkittua Tietoa – Kasvujulkaisut –sarja, Vol 1. https://rdaluekehitys.net/2018/03/18/kannattavan-kasvun-johtaminen-kasi-ja-tyokirja-kasvuun/, https://rdaluekehitys.net/2018/03/18/kasvuyritys-tarvitsee-itseaan-taydentavan-kumppanin-yrittaja-lehti-3-2018/

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. https://www.doria.fi/handle/10024/90791

Myllylä, Yrjö & Mika Perttunen (2011). Koillis-Suomen elinkeinostrategia 2011-2015: Pohjoisen luottamuksen, luonto-osaamisen ja perheyrittäjyyden menestystarina. 121 s. Koillis-Suomen kehittämiskeskus Naturpolis Oy / Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO. http://www.naturpolis.fi/dynamic/Nettiversio_Koillis-Suomen_elinkeinostrat.pdf

Lehtinen, Pirkko & Myllylä, Yrjö & Suikkanen, Asko (2001): Osaaminen, Koulutus ja Ennakointi – Kemi-Tornio 2010. 192 s. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja Sarja A. Raportteja ja tutkimuksia. Kemi 2001. https://rdaluekehitys.net/2013/05/30/osaamistarpeiden-ennakointi-rd-case-osaaminen-koulutus-ja-ennakointi-kemi-tornio-alue-2010/

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 5. Koillisväylä, Arktinen meriteknologia, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, METODI Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s