Yle 22.4.2017: ”Suomen taloudella menee nyt lujaa, mutta hallitusta se ei pelasta” – ”Voin pelastaa hallituksen”


Yle 22.4.2017: Suomen taloudella menee nyt lujaa, mutta hallitusta se ei pelasta

Yle

Yrjö Myllylä Facebookissa 22.4.2017:

Voin pelastaa hallituksen. Yksi nopea tapa, jolla voin hallituksen viedä tavoitteeseen, vähintään kääntää tuon paikallaan junnaavan työllisyysasteen käyrän kasvuasentoon on YKn ILOn EUn parhaimmaksi arvioima rakennemuutoksen hallintakäytäntö, jota olen saanut olla kehittämässä. Sitä on sovellettu eniten Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla, jotka vetävät Suomea. Sen juuret ovat Ruotsissa. Positiivisen rakennemuutoksen selvitysmies on kuulemma päätynyt siihen lähtöruutuun, mistä tämä käytäntö on kehittynyt vuosien ajan eli suositellut yritysten haastatteluja. Antakaa hyvät ihmiset mandaatti, jos kerran parhaimmat välineet ovat olemassa ja testattu, kutsukaa ministerit itse keskustelemaan aiheesta. Pyytäkää tulla esittelemään EUn paras malli ja ratkaisu, antakaa edellytykset (ei ole rahakysymys). Väline tunnetaan nimelllä ”Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimus, TKTT”. Minulla on lisäksi uusia painotusajatuksia tähän, jolla se saadaan turbovaihdeasentoon. Muodostetaan esikunta ja tiimi, johtoryhmä hankkeelle, ei maksa käytännössä mitään. Ohjataan Suomi nousuun.

Työttömien haastatteluiden sijaan haastatellaan työnantajia ja otetaan yksityiset koulutus- ja valmennusyritykset julkisesti omistettujen rinnalle. Jos nyt päätetään, 2018 puolessavälissä työllisyysaste alkaa paranemaan tämän johdosta ja kun systeemiä ylläpidetään, päästään Ruotsin tasolle, lähes 80 % muutamassa vuodessa (ruudin haaskaaminen työttömien haastatteluun oli suuri virhe, aikaa on hukattu jonninjoutavaan, varoitin tästä jo aiemmin, joku vuokratyövoima- tms. firma on päässyt liikaa vaikuttamaan hallituksen päätöksiin, ounastelen). Nykyhallituksen pelastamisen sijaan tällä aloitteellani voisi tähdätä myös seuraavan hallituksen pelastamiseen ja pitkän pestin antamiseen. Ei ole väristä kiinni. Kuka haluaa valtaa työllisyysasteen nostamisella?

__

Em. hallituksen antaman haasteen ratkaisemiseksi intouduin tekemään jälleen Top 10 listan, jolla menisin nyt eteenpäin. Otan kohdat vaikutuksiltaan nopeusjärjestyksessä. Siinä tämä edellä esitetty FB-kommenttini, TKTT-mallin soveltaminen on keskeisellä sijalla. Täydensin pakettia, niin että varmasti lähtee työllisyysasteen kasvu käyntiin jopa eri suunnilta ja toimilta yhtä aikaa. Neljän ensimmäisen osalta mandatointi ennen syksyä, johtaa työllisyysasteen nousuun nykyisen hallituskauden aikana 72 %:iin. Seuraavien kuuden avulla osuus nostetaan 75-78 %:iin seuraavien 5-20 vuoden aikana. Luvut ovat yhtä tarkkoja ja varmoja kuin taloustieteilijöiden ennusteluvut talouden kasvusta.

TYÖLLISYYSASTEEN NOSTON TOP 10 –

Hallituksen puoliväliriiheen 24.4.2017 aikaan tehdyt aloitteet

1.-4.: HALLITUSKAUDEN AIKANA VAIKUTTAVAT NOPEIMMAT (4 kpl)

  1. Pitkän matkan pendelöintimallit tehokäyttöön. Ks. Kaleva Alakerta.
  2. Em. TKTT-käytäntö, EU:n parhaimmaksi arvioitu rakennemuutoksen hallintakäytäntö laajempaan käyttöön. 15 ely-aluetta tai 18 maakunta-aluetta tekevät tulosvastuutavoitteen Varsinais-Suomen malliin. Valitsevat 6 teemaa, jossa sovelletaan mallia / vuosi. Mallin läpivienti n. 1/2 v/teema, sitten toimenpiteet, so. koulutus ym. Ks. esim. Futuuri ja Caseja tai Kauppalehti-Vaasa.
  3. Porin telakalle töitä. Telakan pystyssä pitäminen tulee tarjomaan suuret työllisyysvaikutukset ja talouskasvuvaikutukset lähivuosina. Helsinki, Turku ja Rauma ovat jo putkessa ja nostavat Suomea jo. Ks. Pohjalainen tai Turun Sanomat.
  4. 10 miljardin kannattavien kansainvälisten investointien käynnistäminen Suomen talouteen lyhyen ajan sisällä. Ks. esim. YLE 1 Rovaniemi, YLE 2 Kolarin kaivoshankkeen edistäminen, KSML Kemijärvi.

5.-10.: HALLITUSKAUDEN AIKANA KÄYNTIIN LAITETTAVAT PITKÄÄN VAIKUTTAVAT (6 kpl)

  1. Elinvoimastrategiat,  Euroopan parhaimmaksi arvioitua käytäntöä soveltaen kunta-, seutukunta- ja maakuntakohtaisesti. Ks. esim. EU:n parhaimman esittely, Case Koillis-Suomi. Valtakunnallisesti tueksi uusi arktisten toimintaympäristön mahdollisuudet, so. maantieteemme, hyödyntävän aluepolitiikan luominen. Ks. esim. Terra.
  2. Maakuntaitsehallinnon edistäminen (ja Sote). Esim. Kaleva, Kauppalehti etc.
  3. Uusi kotimaisessa osaomistuksessa oleva pörssiyhtiö malminetsintään sekä kaivosasiat muutoin kuntoon. Ajankohtaisten kaivoshankkeiden edistäminen. Ks. Hesari, Kauppalehti, Suomi2030 ym.
  4. Maahanmuuton edistäminen estämisen sijaan. Ks. esim. Kaleva, Blogi ym.
  5. Koulutusjärjestelmän painopisteet: fokus ympäristö-/olosuhde-/maantiedetekijöihin ja keskiasteen kehittämiseen. Ks. Hesari, Vastavalkea, Case Kemi-Tornio tai Helsinki tai AMTE-case tai Kaleva 1Kaleva 2 tai Savon Sanomat.
  6. Liikennepolitiikan järkeistäminen, mm. kävely- ja pyöräilyolosuhteiden luominen tasaveroiseksi muun liikkumisen kanssa. Ks. Esim. Liikenteen suunta ja  Suomi 100 -hanke,  British Medical Journal.

.

Lisää lukemista – aiemmat Top Ten tms. listat hallitusten haastamina kysymyksinä ja vastauksina:

Sipilän hallituksen aikaan:

Kataisen ja Stubbin hallitusten aikaan

.

Hommissa oltu myös joskus aiemmin:

.

YTT Yrjö Myllylä

RD Aluekehitys Oy

http://www.rdaluekehitys.net

 

Aloitteen implementoinnin seuranta:

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 5. Koillisväylä, Arktinen meriteknologia, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, METODI, O. YHDYSKUNTASUUNNITTELU JA MAANKÄYTTÖ Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s