”HEUREKA!” Top 10


Yritin osallistua talkoisiin, kun edellistä edellinen hallitus teki viimeksi ”hokkus pokkus talous -kuntoon temppuja” kokoontumalla 2013 Heureka-seminaariin, jossa asiat laitettiin taas kerralla kuntoon.   Tempputyöllistäminen tosin oli rajattu sen ohjelman ulkopuolelle ja sitä kritisoimalla se osaltaan pääsi valtaan. Tämä artikkeli on nyt suosituimpien joukossa blogisivustollani jo toista päivää (Johdanto lisätty 7.7.2015).

Fjaral Nordellin koti toimii nykyisin hotellina Salossa

Fjalar Nordellin koti toimii nykyisin hotellina Salossa. Nordell oli Nokian synnyn takana oleva keskeinen yrittäjä. Eri tahot ovat ottaneet Nokiankin menestyksestä osuutensa. Radiopuhelin oli kuitenkin Nordellin Saloran tuotevalikoimassa jo vuodesta 1963, Salora ja Nokia perustivat yhteisyrityksen matkapuhelimen kehittämiseksi, jonka Nokia osti. Nokia-ilmiössä ratkottiin keskeissti maailman pohjoisimman kansakunnan tietoliikennehaasteita kustannustehokkaasti langattomasti. VR, Puolustusvoimat ja Huoltovarmuuskeskuksen tilaukset mahdollistivat kehityksen. Kuva Yrjö Myllylä, 2013. (Ks. lisää Nodellin roolista Nokian taustalla.)

  1. Talous on maantiedettä –  Osaaminen on kytkettävä takaisin ympäristötekijöihin  – 20 vuoden harhapolulta on palattava kestävälle tielle, mentoreiden kulta-aika alkakoot.

  2. Luonnonvarojen merkitys taloudessa kasvaa – on verkostoiduttava investointeja tekeviin pelureihin  – tässä valtiolla ja sen yhtiöillä on keskeinen rooli  (on laskeuduttava alas palmupuista).

  3. Kansallisomaisuutta, maaperän rikkauksia, on arvostettava ja luotava hyötymismekanismit Eläkkeittemme ja infrastruktuurimme rahoitus on meidän maaperän rikkauksissa, Etlan mukaan v. 2010 kaivosten ja potentiaalisten kaivosten arvo 300 mrd.€.

  4. Kehittämistoiminnassa hyödynnettävä persoonien/yrittäjien osaamista  (Murusiakin yhteiskunnan rahaa Team-Finlandista tai EU-ohjelmista tai muusta yrityksille ja persoonille tuottaa ihmeitä – nykyinen yritysten veroina maksama julkinen raha pyörii pitkälti julkisten palvelutuottajien sisällä eikä kohtaa yritystä eikä luo hyötyjä yrityksille – eikä siten yhteiskuntaan.)

  5. Valtio on markkinavoima ja tärkein innovaatioiden mahdollistaja (Julkista markkinavoimaa on osattava käyttää ja vältettävä rahan valuttamista ulos – kotimaassa kiertävä rahaa tuottaa moninverroin hyvinvointia ja turvaa enemmän kuin Italiasta ostetut junat, sotalaivat yms. – virkamiesten ja valtionyritysten on mentävä innovatiivisille ostoksille Kainuuseen ja rannikon pikkukaupunkeihin Välimeren sijaan. Yrittäjien aloitteille on annettava sijaa. Lainsäädännön ja sen tulkinnan on mahdollistettava aloitteellisuuden toteutuminen. Tämä on haaste virkakunnalle ja poliitikoille.)

  6. ”Markkinat hoitaa ja valtio ei voi luoda kuin edellytyksiä” – jokaisen, myös valtion virkamiesten, on yritettävä ja kannettava vastuuta. Yrittäjyys ei saa olla vain YELiä tms. maksavien ominaisuus.

  7. Valtion ja public-private –yhteistyö  laajemmin on kehityksen avain  (Uusimmat tutkimukset osoittavat, että iPhonea ja Nokiaa myöten kaikki perustuu julkisen ja yksityisen kumppanuuteen – mantra markkinat hoitaa, valtio ei voi puuttua mihinkään, johtaa tuhoon. Laiskuus on pahe.)

  8. Kunta- ja Sote-uudistuksesta väliportaan hallinnon kehittämiseen (Suomessa on jo nyt 3 kertaa suuremmat kunnat kuin Euroopassa keskimäärin, tämä riittää jo – Kainuun malli on parasta, mitä Suomessa on nähty.)

  9. Pohjoisuus yhdistää suomalaiset – Pohjoinen luottamus käyttöön (Olemme maapallon pohjoisin kansa, pohjoisuus  läpileikkaa suomalaisen yhteiskunnan tieteen, taiteen, kulttuurin, talouden.)

  10. Arktinen osaaminen on Suomen Sampo (Kaikki mitä viemme, voidaan selittää arktisen osaamisen ja sen ympäristötekijöiden kautta.)

Marskin maja Lopella. Majan lahjoitti johtajaansa tyytyväiset sotilaat.  Marski opetti muistelmissaan, että kansakunta tekee virheitä, myös Suomen päättäjät.  Jopa sodat olisi hänen mielestään voitu osittain tai kokonaan välttää viisaasti toimimalla. Silti en ole kenenkään päättäjän tai muun tahon huomannut näitä myöntävän ainakaan viimeisen 100 vuoden aikana. Pahimpana uhkana pienelle kansakunnalle hän piti eripuraisuutta, koska silloin ulkopuoliset voivat tulla väliin. RD Aluekehitys Oy järjesti kuvan Marskin Majalla tilaisuuden 2.8.2014. (Ks. myös hyvän ja huonon päätöksen kriteerit)

.

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, O. YHDYSKUNTASUUNNITTELU JA MAANKÄYTTÖ Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s