Kaleva: ”Arktinen meriteknologia voisi laajentua Oulun seudulle”


Arktisen meriteknologian kysyntä luo mahdollisuuksia Oulun seudulle

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-paneelin 1. kierroksen perusteella mahdollisuutena pidettiin sitä, että arktinen meriteknologia laajentuisi Oulun seudulle ja Pietariin. Delfoi-paneelin 2. kierroksen alustavien tulosten mukaan tämä on jossain määrin kiistanalainen ja sitä käsitellään parasta aikaa meneillään olevan Delfoi-paneelin 2. kierroksella (lisätietoja http://www.amtuusimaa.net). Voitte ottaa myös itse kantaa asiaan kommentoimalla tätä artikkelia tai osallistumalla 2. kierroksen kyselyyn (lisätietoja em. linkissä).  Kalevan Alakerta-kirjoitus 2.11.2012 (Yrjö Myllylä) käsitteli arktisen meriteknologian laajentumismahdollisuuksia Oulun seudulle. Alla artikkelin käsikirjoitusluonnos:

Hallitusohjelman mukaisesti kesäkuussa valmistui Itä- ja Pohjois-Suomi -ohjelma. Sen mukaan jatkossa on paneuduttava arktiseen osaamiseen. Arktisessa toimittaessa kysymys on pitkälti logistiikasta. Logistiikan ratkaisut arktisessa jo yksistään avaa merkittävän toimeentulomahdollisuuden suomalaisille.

Arktisten olosuhteiden ominaisuuksia ovat muun muassa pitkät etäisyydet ja kylmyys, lumi, jää, säätilojen nopeat vaihtelut sekä herkkä luonto. Lisäksi on mainittava pimeys talvella ja valon vaikutus kesällä sekä arktisessa muita alueita voimakkaammin havaittava ilmastonmuutos. Mainittuja arktisen ympäristön ominaisuuksia esiintyy maapallon kaikilla äärialueilla. Arktiseen kehitettyjen tuotteiden markkinat ovat siten maailmanlaajuiset. Esimerkiksi lokakuussa uutisoitiin Merivoimien maihinnousuveneiden tilaus salolaiselta Marine Alutech –nimiseltä yritykseltä. ”Alus on varustettu tehokkaalla lämmitys- ja ilmastointiratkaisulla joka mahdollistaa toimimisen niin pakkasessa kuin paahtavassa helteessä” (Talouselämä 15.10.2012). Lue koko kalevan artikkeli Arktisen meriteknologian ennakointihankeeen sivustolta:

Kaleva: ”Arktinen meriteknologia voisi laajentua Oulun seudulle”.

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 5. Koillisväylä, Arktinen meriteknologia, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, O. YHDYSKUNTASUUNNITTELU JA MAANKÄYTTÖ. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s