Arktisen meriteknologian ennakointihanke ajankohtaisena esimerkkinä


TEM 43, 2010

TEM 43, 2010

Ajankohtainen hanke-esimerkki on ”Arktisen meriteknologian ennakointi Uudenmaan alueen pk-yritysten näkökulmasta”. Kyseessä on yhtäältä TEM 43/2010 raportin tulosten soveltaminen aluetasolla. Sama lähestymistapa sopisi kaikkien maakuntien / ELYjen alueille. Jollakin alueella arktisen meriteknologian sijaan voisi korostua muut arktisen teknologian mahdollisuudet, esimerkiksi Kainuussa junat, raitiotievaunut ja muut sellaiset kuljetusvälineet, Lapissa ehkä kaivostoiminnan teknologia, jossakin saattaisi korostua kylmätyöasut jne. jne. Hankkeessa voitaisiin hakea alueen strategiaa arktisen teknologian tuottamisessa. Arktisen teknologiaosaamisen kysyntä kasvaa. Arktiseen liittyviä ominaisuusuksia ovat mm. kylmyys, lumi, jää, lämpötilanvaihtelut, pimeys, valo, pitkät etäisyydet, haavoittuvainen ja herkkä luonto (esim. mikrobit eivät hajoita öljyä tms. kuten etelämpänä onnettumuuksien sattuessa). Näihin on totuttu Suomessa vastaamaan, eivätkä esimerkiksi täällä tehdyt junat pysähdy välttämättä lämpötilanvaihteluun kuten Englannissa, laivaliikenne ei lopu talvella Suomenlahdella, ratikat eivät pysähdy lumeen Helsingissä eikä edes polkupyöräily lopu talvella Oulussa. Tämä osaaminen tarjoaa mahdollisuuksia pohjoisuuden kysynnän kasvaessa.
***
Uudenmaan ELY-keskus 15.3.2012:

”Uudenmaan ELY-keskus on käynnistänyt meriteollisuuden ennakointihankkeen, jossa ennakoidaan arktisen meriteknologian mahdollisuuksia Uudenmaan pk-yrityksille. Hankkeessa edistetään alan toimijoiden verkostoitumista sekä pyritään synnyttämään miniklustereiden avulla uudenlaisia liiketoimintaideoita sekä kansainvälistymismahdollisuuksia toimialan yrityksille. Lisäksi ennakoidaan mm. Helsingin telakan tulevaisuuden osaamistarpeita. Tavoitteena on hyödyntää ennakointitietoa Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksen kohdentamisessa meriteollisuuden toimialalla. Näin voidaan edistää toimialalla toimivien ja meriteollisuuteen verkottuvien yritysten kehittämistä esim. yritystukien sekä koulutus- ja konsultointihankkeiden avulla.

Hankkeen ohjausryhmässä ovat edustettuna Uudenmaan ELY-keskuksen lisäksi TEM, Meritaito Oy, Merima Oy sekä RD Aluekehitys Oy.

Ennakointihankkeen rahoittaa Uudenmaan ELY-keskuksen Osaamisen ennakoinnilla kasvua -ESR-projekti.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Sasu Pajala, puh. 040 864 1437
kehittämispäällikkö Taavetti Mutanen, puh. 040 722 2328″

***

erikoistutkija Yrjö Myllylä, puh. 0500-450 578

AMT-hankkeen www-sivut ja viestintäympäristö, www.amtuusimaa.net.

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 5. Koillisväylä, Arktinen meriteknologia, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, METODI Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s