”Vaasa on tulevaisuuden kasvukaupunki”


Vaasa on kasvukaupunki

Vaasa on kasvukaupunki

Ks. Toni Viljanmaa, Aamulehti 12.12.2011, artikkeli kokonaisuudessaan tästä.

Ajatus Vaasasta kasvukaupunkina on mainittu mm. seuraavissa artikkeleissa aiemmin:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen teknologiaosaaminen tuo työtä. Kaleva, Alakerta-kirjoitus, 24.1.2010. < http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/uutiset/uutiset/akkaleva240110>

Myllylä, Yrjö (2010). Arktista teknologiaosaamista vahvistettava. Kansan uutiset, Verkkolehti 25.1.2010. <http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/horisontti/2113752/arktista-teknologiaosaamista-vahvistettava>
***

Suurvaltojen mielenkiinto pohjoiseen kasvaa. Tämä vaikuttaa kaikkiin toimijoihin ja toimintoihin. Esimerkiksi Venäjän geopoliittiset intressit ovat siirtyneet pohjoiseen Neuvostoliiton hajottua. Teknologinen kehitys etenee ja alentaa tuotanto- ja kuljetuskustannuksia, luonnonvarojen kysyntä kasvaa, raaka-aineiden hinnat nousevat, maailmantalouden väkiluku kasvaa, globalisaatio etenee, Koillisväylän liikennöitävyys on parantunut – Koillisväylän käyttö on jo tosiasia. Suomi pystyy vastaamaan em. trendien aiheuttaman pohjoisen kysynnän kasvuun parhaiten satsaamalla arktiseen kuljetus-, energia- ja ympäristöteknologian tutkimukseen, tuotekehittämiseen ja alan toimijoiden verkostoitumisen edistämiseen. Perustutkimusta ei saa unohtaa (ks. TEM 43/2010). Vaasan alueen valmiudet vastata tähänkin kysyntään ovat suuret. Vaasa on esimerkkikaupunki, jonka elinkeinorakenne ja strategiset valinnat näyttäisivät vaikuttavan kaupungin ja seudun kehitykseen positiivisesti mm. edellä mainittujen ja muutamien muiden todennäköisesti jatkuvien merkittävien trendien vuoksi. Vähemmästä on saatava enemmän, puhtaasti ja kestävästi ja kyse on paljolti energia- ja ympäristöteknologian osaamisesta.

Aihepiiriä sivuavia artikkeleita

1. Myllylä, Yrjö (2011). Pörssiin tarvitaan luonnonvaroja hyödyntäviä yrityksiä Kauppalehti281111. Kauppalehti, Puheenvuoro-palsta, 28.12.2011.

2. Arktisen kuljetus-, energia- ja ympäristöteknologian tutkimus- ja kehittämisohjelma – kasvun avaimena

3. Uusi Suomalainen kaivosyhtiö Helsingin ja Lontoon pörssiin

4. Valtion omistajaohjauspolitiikka arvioitava uudelleen

5. Helsingin pörssiin tarvitaan rajallisia luonnonvaroja hyödyntäviä yrityksiä

6. Kaivosalan TKTT Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimus pitäisi toteuttaa ELY-keskusten yhteistyönä.

7. Soklin ja muiden ajankohtaisten kaivoshankkeiden edistäminen

8. Kansainvälinen pääoma ja kaivostoiminta

9. EU:n paras alueellisen ennakoinnin käytäntö

Ks. myös

10. Myllylä, Yrjö & Antti Henriksson (2010). Sijoitusanalyytikko Jeffery Roberts. Helsingin Sanomat 19.2.2010.

11. Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.
< http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>

12. Myllylä, Yrjö & Mika Perttunen (2011). Koillis-Suomen elinkeinostrategia 2011-2015. 121 p. Koillis-Suomen kehittämiskeskus Naturpolis Oy / Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO. <http://www.naturpolis.fi/dynamic/Nettiversio_Koillis-Suomen_elinkeinostrat.pdf>

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 5. Koillisväylä, Arktinen meriteknologia, 6. Kaivostoiminta, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, O. YHDYSKUNTASUUNNITTELU JA MAANKÄYTTÖ Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s