Futura 4/2012: Suomalainen ennakointikulttuuri menestyy eurooppalaisessa vertailussa


Yrjö Myllylä, Jouni Marttinen & Jari Kaivo-oja kirjoittivat Futuran 4/2012 numerossa eurooppalaisessa arvioinnissa menestyneistä suomalaisista ennakointikäytännöistä. Futuran lehden teemanumero oli Metropoli ja lähidemokratia, joten tarkastelunäkökulmaa pyrittiin sovittamaan teemanumeroon. Artikkeli on tilattavissa tekijöiltä pdf-muodossa.Artikkelin lähdetiedot ovat seuraavat:

Myllylä, Yrjö & Jouni Marttinen, & Jari Kaivo-oja (2012). Ennakointi demokratian vahvistajana. Esimerkkinä EU:n palkitsema TKTT-konsepti ja muut kansainvälisessä arvioinnissa esille nostetut suomalaiset ennakointikäytännöt.  Futura 4/2012.  38-49.

.

.

Seuraavasssa on käsikirjoituksen alusta ote:

 Ennakointi demokratian vahvistajana

– Esimerkkinä EU:n palkitsema TKTT-konsepti ja muut kansainvälisessä arvioinnissa esille nostetut suomalaiset ennakointikäytännöt

Tässä artikkelissa tarkastellaan ennakointia demokratian ja osallistumisulottuvuuden näkökulmasta, esitellään Euroopan unionin keskeisiksi ennakointikäytännöiksi arvioidut suomalaiset ennakointikäytännöt ratkaisuksi  alueelliseen demokratiavajeeseen sekä pohditaan ennakointikäytäntöjen kehittämistarvetta yleisemmin Suomessa. Artikkelissa esiteltävän EU:n rakennemuutoksen hallintamenetelmiä arvioineen ARENAS-hankkeen loppuraportin mukaan Suomen ennakointikäytäntöjen haaste ei ole tiedon tuottamisen määrä vaan relevantin tiedon tuottaminen päätöksenteon kannalta ja tämän tiedon kytkentä demokraattiseen päätöksentekoon. Artikkelin kirjoittajat korostavat johtopäätöksissä relevantin tiedon tuottamisen ja demokratiavajeen kuromiseksi mm. osallistumisulottuvuuden vahvistamista ennakoinniksi tulkittavan toiminnan kriteerinä ennakointimenetelmiä ja käytäntöjä edelleen kehitettäessä. Haasteena on myös se, miten ennakointiprosesseihin osallistuvien piiriä laajennetaan asiantuntijalähtöisestä toiminnasta kansalaistoiminnaksi sekä miten syvennetään edelleen ns. rikastavaa vuorovaikutusta.  Myös sosiaalisen ennakointimedian ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutuksen (mukaan lukien suora demokratia) edelleen kehittäminen nähdään tärkeäksi demokratian vahvistumisen kannalta. Demokratian vahvistaminen koskee koko yhteiskuntaa, ei pelkästään julkista sektoria.

Kirjoittajatiedot

Yrjö Myllylä, YTT, Erikoistutkija, Toimitusjohtaja, RD Aluekehitys Oy, yrjo.myllyla@aluekehitys.fi.

Jouni Marttinen, VTM, ennakointiasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Jari Kaivo-oja, YTM, HTT, Dosentti, Tutkimusjohtaja, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, Adviser, Crisis Management Initiative, Presidentti Martti Ahtisaaren toimisto, jari.kaivooja@gmail.com.

Aiheesta aiemmin / muualla

Myllylä, Yrjö & Jouni Marttinen (2011). Työvoima ja koulutustarvetutkimus valittu keskeiseksi eurooppalaiseksi ennakointikäytännöksi. Futuuri 3/2011.

Blogiartikkeleita

EU:N PARAS ALUEELLISEN ENNAKOINNIN KÄYTÄNTÖ esillä Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kesäseminaarissa

EU palkitsi public-private -yhteistyömallin

Muita keskeisiä artikkeleita ja julkaisuja

Futuuri 3/2011: ”Työvoima- ja koulutustarvetutkimus valittu keskeiseksi eurooppalaiseksi enakointikäytännöksi”

Tässa on esitetty TKTT alueellisen ennakoinnin lisäksi arvionnissa menestyneen suomalaiskäytännön valtioneuvoston ennakointiverkoston visio ennen sen käyttöönottoa:

Marttinen, J. (2003).  Ennakoinnin kytkentä osaksi TE-keskusten toimintaa – Visio 2010 ja kehittämisstrategia. Kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmä- ja toimikuntaraportteja 1/2003. Elinkeino-osasto. Helsinki.

Tämä paperi ja sen taustalla oleva Kreikan COST-konferenssi 2006 paperin toimivat hyvin EU:n arvioinnin tukena vuonne 2010:

Kaivo-oja, J. & Marttinen, J. (2008). Foresight Systems and Core Activities at National and Regional Levels in Finland 1990-2008. Developing Foresight Systems for a Better Life in Finland and Europe. Finland Futures Research Centre, Turku School of Economics. Turku. 62 s. 978-951-564-554-8. <http://ffrc.utu.fi/julkaisut/e-julkaisuja/eTutu_2008-6.pdf>

Tässä EU:n tuottamia arviointiraportteja 27 maan käytännöistä, valtioneuvoston ennakointiverkosto em. pohjalta mukana sekä EU:n parhaimmaksi valittu alueellisen ennakoinnin käytäntö (TKTT)

EU Synthesis Report (2011). 27 National Seminars Anticipating & Managing Restructuring. 159 s. ARENAS-hanke. Euroopan komissio (European Comission Employment, Social, Affairs and Equal opportunities. <http://arenas.itcilo.org&gt;

Draft National Background Paper Finland (2011). 27 National Seminars Anticipating & Managing Restructuring. ARENAS-hanke. Euroopan komissio (European Comission Employment, Social, Affairs and Equal opportunities.

ARENAS -jatkohanke Suomi-Baltia (2011). Synthesis Report Social partnership for anticipating change and restructuring – Mutual learning: Finland and the Baltic countries. 43 s. ARENAS, European Comission, Employment, Socia Affairs and Equal opportunities. Nowember 2011. <http://arenas.itcilo.org>

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, METODI Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s