”Muuttoliike hallintaan osaamista suuntaamalla”


Muuttoliike hallintaan osaamista suuntaamalla

”Muuttoliike hallintaan osaamista suuntaamalla”, Savon Sanomat elokuu 2001. Savon Sanomien kirjoituksessa esiteltiin, miten vuonna 1999-2000 tehdyn ennakointitutkimuksen mukaan osaamista ja koulutusta pitäisi suunnata. Otsakkeen sanoma pitää edelleen paikkansa, kun osaaminen ymmärretään laajasti. Artikkelissa esitetyt tulokset tulisi luonnollisesti päivittää, koska ennakointitutkimuksen aikahorisontti oli tuolloin noin 10 vuotta eteenpäin. Ajassa on selvää tarvetta päivittää osaamisen ja koulutuksen suuntaamista, jolla voitaisiin mm. vähentää sinällään välttämättömänä pitämäni ulkomaisen työvoiman tuontia silloin, kun Suomesta olisi mahdollisuus koulutuksen kautta saada omia työpulaa potevia resursseja käyttöön. Tilanne on akuutti esimerkiksi kaivosalalla, jossa ulkomaisen työvoiman rekrytointi on aloitettu kotimaassamme olevien osaajien puutteen vuoksi (ks. mm. TEM 29/2011). Esimerkiksi Kaivostoiminnan näkökulmasta tulisi kiireesti tehdä vähintään Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen alueilla, mutta käytännössä koko valtakunnan alueella ns. Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimuskonseptilla laadittavia lyhyen tähtäimen nopeasti vaikuttavia ennakointiprosesseja. Lisäksi tarvitaan monipuolista ja laaja-alaista kaikkia osaamisen asteita käsittelevää pitkän aikavälin ennakointia. Ks. lisää sovellusmahdollisuuksista esim. seuraavista linkeistä: Osaamis- ja koulutustarpeiden artikkelikokoelma Kaivosalan Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimus (TKTT)-sovellukset Alueelliset osaamis- ja koulutustarveselvitykset, Case Helsinki ja Case Kemi-Tornio, Ks. myös seuraavat Case Maaseudun tulevaisuuden kasvuklusterit, Case Koillis-Suomen elinkeinostrategia 2011-2015.

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 7. Logistiikka ja yhteydet, 8. Energia ja ympäristö, 9.1 Matkailu, METODI Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s