Alustatalous ennakoinnissa – RD Video


Videolla ennakoinnin ja Delfoi-menetelmän käytön asiantuntija YTT Yrjö Myllylä esittelee ennakoinnin tietojärjestelmäalustojen roolia ennakoinnissa, Delfoi- ja tulevaisuusverstassosveltamisessa.

Hän korostaa, että alustoja tärkeämpää olisi ymmärtää ennakoinnin sisältö. Tämän jälkeen voidaan kysyä, mikä tietojärjestelmääalusta tukee parhaiten ennakointia tai ennakointiprosessin osaa.

Myllylä ottaa lähtökohdaksi Michel Godetin ajattelun, jossa tärkeää olisi pyrkiä toimintaan (Godet 1994: From Anticipation to action). Tässä ajattelussa ennakointi jakaantuu kolmeen T:hen: Tieto, Tulkinta, Toiminta.

Ensimmäinen T tarkoittaa mm. professori Pentti Malaskan mukaan Fakta + Näkemystietoa, jotka yhdessä ovat ns. Tulevaisuustietoa. Jo tässä vaiheessa havaitaan, että mikään toimijan näkemys ei siirry alustalle itsestään vaan jää alustan ostajan tehtäväksi.

Ennakoinnissa on kysymys myös näkijöiden ja tekijöiden mukaanottamisesta, osallistumismahdollisuuksien tarjoamista. On kaksi päälinjaa osallistumiselle: erilaiset joukkojen kohtaamiseen perustuvat menetelmät, kuten seminaarit, work shopit, focus group -metodit ja näiden päässä kehittyneimpänä ennakoinnin osallistumismuotona tulevaisuusverstas. Toinen linja on erilaiset haastattelut alkaen syvä- ja teemahaastatteluista päätyen iteratiivisuutta ja anonyymisyytta korostavaan kehittyneeseen ennakoinnin osallistumismenetelmään, Delfoi-menetelmään. Usein tehokkaassa ja vaikuttavassa ennakoinnissa tarvitaan molempien linjojen kehittyneimpiä käytäntöjä, Delfoi-menetelmää ja Tulevaisuusverstasta.

Kun pureudutaan näiden käytäntöjen tukemiseen tietojärjestelmäalustoilla, huomaamme jo, että niissä tarvitaan monenlaisia alustoja ja tietenkin ennen muuta niiden käyttäjiä.

Esimerkiksi Tulevaisuusverstassovelluksessa voidaan joutua käyttämään etenkin pandemia-aikoina yhteisiin osuuksiin vaikkapa Zoomia tai Teamsia. Ryhmätyöosuuksissa mainitut ohjelmat toimivat ryhmätyötiloina, mutta voidaan tarvita lisäksi muita alustoja tukemaan ryhmätyötä. Tulevaisuusverstaissa verkottuminen on tärkeä ulottuvuus ja live-verstastoiminta tukee verkottumista erään palautteen mukaan parhaiten. Alustojen valinnassa pitää kiinnittää tällöin huomiota sen avulla tapahtuvaan verkottumisen edistämiseen.

Delfoi-soveltamisessa voidaan käyttää erilaisia haastattelualustoja, kuten Microsoft Formsia. Riippuen Delfoi-variantista (joita on useita), voidaan myös painottaa sitä tukevia alustoja. Esimerkiksi ns. Real Time Delphiä tukee mm. http://www.edelphi.org alusta.

Alustan valinnassa voi painaa myös se seikka, että sen ympärillä tekijä saa tarvitsemansa koulutuksen, vertaistuen ja asiantuntijatuen. Tällöin esimerkiksi eDelphi-alusta ja yhteisö on suositeltava (www.edelphi.org).

Alustojen valinnassa on pyrittävä siihen, ettei alusta ole kuin häntä, joka heiluttaa koiraa, koko ennakointiprosessia. Alustan pitäisi tukea ennakointiprosessin tavoitteita.

Tulevaisuuden visiona voidaan tosin nähdä, että myös ennakoinnin kentässä tapahtuu alustatalouden konseptien syntymistä siten, että alustalla on laajempaakin roolia. Tällöin on nähtävissä, että alustaan liittyy niin fakta- kuin näkemystiedon keräys, verkottuminen, toteutusinfrastruktuuri, kehittäjäyhteisö ja markkinapaikka. Luodessamme Kymenlaakso ennakoi -sivuston, pyrin kommentoimaan sen kehittämistä tästä näkökulmasta: http://www.ennakointi.kymenlaakso.fi .

Delfoi-sovellukset ja tietojärjestelmät:

eDelphiä hyödyntäneitä (www.edelphi.org)

Myllylä Yrjö & Tuija Vänttinen (Toim.)., (2020). Etiäinen. Kymenlaakson koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointi. 246 s. Xamk Kehittää 116, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-260-3

vain Exceliä hyödyntäneitä

Myllylä, Yrjö (1999). Pohjois-Eurooppaa palvelevat yritykset Suomessa – Kehitettävät klusterit ja niiden kansainvälistämisen tukipalveluiden kehittäminen. 236 s. Kauppa- ja teollisuusministeriö, Sisäasiainministeriö, Finnvera Oyj, Finpro, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. RD-Market Info julkaisusarja. Helsinki 1999.
https://rdaluekehitys.net/2013/05/30/pohjoinen-ulottuvuus-rd-julkaisuesittely-pohjois-eurooppaa-palvelevat-yritykset-suomessa-kehitettavat-klusterit-ja-niiden-kansainvalistamisen-tukipalveluiden-kehittaminen/

muita Delfoi-haastattelualusta- ja tietojenkäsittelyohjelmia hyödyntäneitä

Myllylä, Yrjö & Maurizio Sajeva & Jari Kaivo-oja & Samuli Aho (2011). iKnow Delphi 2.0 Country Report Finland. 104 s. October 2011. iKnow Project, Finland Futures Research Centre FFRC.
https://www.utupub.fi/handle/10024/147566

Tulevaisuusverstaat ja tietojärjestelmät:

Futures Platforms -alustaa hyödyntänyt

Etiäinen – Tulevaisuuspaja 22.1.2019
https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/katso-video-etiaisen-tulevaisuuspaja-22-1-2019-konsepti-osaksi-ennakointimallia/

Zoom ja Mural.co alustoja hyödyntänyt

Osaava Kymenlaakso 2030 -tulevaisuusverstas
https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/osaava-kymenlaakso-2030-tulevaisuusverstas-kasarminmaella-1-4-2020/ .

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, METODI Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s