Top 10 ideani koronapandemiaan liittyen 21.3.2020


FB seinäkirjoitukseni 21.3.2020

.

Kaiken varalta. Ota tai jätä. Alla on erilliset Top 10 taudin voittamiseksi ja talouden puolella reagoitavaksi. Uutisointia seuraten, etenkin 21.3. päivän tilanteessa Suomessa, mieleeni tiivistyvät seuraavat. Joissakin katson olevani vahvoin argumentein pätevä jotakin lausumaan, joissakin en välttämättä enkä varsinkaan tiedä valmistelusta mitään, mitä niihin jo liittyy. Osassa kommenteissani taustalla se, että tiedostan tiedontuottamisen rakenteet ja luotettavan tiedon lähtökohdat (ks. VNK-blogini aiheesta: ”Luottamus yhteiskunnassa edellyttää luotettavaa tietoa”).

.

Korona-agenda taudin voittamiseksi, Top 10, 21.3.2010:
.
Ennen kaikkea Delfoi-metodin filosofia toiminnan lähtökohdaksi. Delfoi-metodilla ja sen filosofialla, sodatkin voitetaan. Niin myös korona. Ammattilaiset ja harjoitelleet aseisiin. ”Siellä missä on monta neuvonantajaa, on voitto.” ”Neuvoilla sodatkin voitetaan.” Ei yhden miehen tai organisaation neuvoilla.
.
1) Johtaa ei voi ilman mittaamista. Kaikki sairaanhoitopiirien data koronaviruksessa julkiseksi tai ainakin johtajien käyttöön. Mittaaminen on johtamisen edellytys, myös taustaustietoa tuotettava ylipäätään enemmän (pyrittävä reaaliaikaiseen taudin laajuuden seurantaan myös kotimaassa – tässä reaaliaikainen kuva koko maailmasta).
.
2) Kotimainen suojavarustetuotanto käyntiin heti. Helppo homma. Esim. kuitukangasta tulee riittävästi Kotkasta: https://www.ahlstrom-munksjo.com/products/medical-life-sciences-and-laboratory/ . Ks. myös Ylen uutinen aiheesta.
.
3) Kotimainen käsidesituotanto käyntiin heti. Helppo homma. (Tällä hetkellä kaupoista ei saa.)
.
4) Kotimainen applikaatio, jonne voi anonyymina raportoida oireistaan> joukkodata antaa tietoa, missä kuplii, missä pesäkkeitä. Helppo homma. Ks. Ylen uutinen.
5) Tehohoitopaikkojen min. kolminkertaistamisvarautumissuunnitelma (ks. esim. brittitutkijat, IS tai WHO/MT), tarpeellisen lisähenkilöstö täydennyskoulutus (nykyisistä sairaanhoitajista teho-osaston työntekijöitä).
.
6) Kotimaiset pikatestauspaketit, testerit pyrittävä saamaan käyttöön. Luultavasti onnistuu Sarsin pohjalta. Positiiviset tarkempaan varmennustestiin. Meillä on potentiaalista kapasiteettia ja osaamista pikatestereiden tuottamiseen, esim. Salossa. Myös massojen kuumemittaus esimerkiksi lentokentillä harkittava.
.
7) Sairaanhoitajille ilmainen majoitus sairaalan lähihotelliin ja ruoka. Kohtuu helppo.
.
8) Lapin turismi seis. Tarvitaan järeitä pakotteita. Katastrofi, uusi viruslinko tulossa nykymenoin Suomen Lappiin. Ks. Ylen uutinen.
.
Tässä alkuun. Tilanne taitaa karata käsistä, jos ei näihin saada rotia nopeasti. Sitten:
.
9) Tuontia korvaavia tilauksia kotimaahan. Edellisten lisäksi useita artikkeleita: esim tuoretuoteet, vihannes ja tomaatti, varaosa ja komponenttituotantoa ym.
.
10) 9.1 THLn ja muiden sektoritutkimusviranomaiset resurssien varmistaminen etenkin mittausten laadun ylläpidossa, ks lisää www.labrat2030.fi. Ks. blogiartikkeli (kirjoitettu 23.3.2020): Laadukkaan mittaustoiminnan tuottaminen on huoltovarmuuskysymys joidenkin ihmisen terveyteen liittyvien mittauskohteiden osalta
Lisäksi 9.2 Delfoi-sovellus koronapandemiasta selviytymisen strategian tueksi, http://www.labrat2030.fi tyyppisellä osaamisella.
.
”Siellä missä on monta neuvonantajaa, on voitto.” ”Neuvoilla sodatkin voitetaan.” Ei yhden miehen tai organisaation.  Delfoi-soveltamisen lähtökohtia. Lue lisää metodista.
.
.

Talouspuolen Top 10, 21.3.2020, koronapandemia, talous.

Tulipa generoitua tämäkin. Ota tai jätä.

Nopeat

1) Tuonnin korvaaminen tilaamalla kotimaisilta yrittäjiltä tuotteita, joita tarvitaan, mutta joista on pulaa nyt koronapandemian aikoihin (esim. suojavarusteet, tuoretuotteet, komponentit).

2) Ulkomaan lomamatkojen ”rajoittaminen” osana kansallista taloustalkoota, kotimaan matkailun suosiminen. (Ks. HS-artikkeli.)

Lähivuosina ja pitkällä aikavälillä vaikuttavat:

3) VT15 Kotka-Kouvola parantaminen. (Ks. Kymenlaakson kauppakamarin vetoomus lisätalousarvioon.)

4) VT3/VT8 Tampere-Seinäjoki-Vaasa-Oulu kehittäminen, VT8 Turku-Pori (ks. aiheeseen liittyvä blogiartikkeli).

5) Syväväylä Kemi Ajos. Muut mahdolliset syväväylätarpeet. (Ks. esim. Väyläviraston tiedote.)

6) Pyöräteiden kehittämissuunnitelma kaikkiin kuntiin. Pyöräteiden rakentamisen tukeminen. (Ks. esim. www.bikinginpractice.wordpress.com.)

7) Keskikaidetta maanteillä, valmiiden suunnitelmien toteutus. (Ks. esim. blogiartikkeli VT8 kehittämiskilpailusta.)

8) Alueellisen koulutusjärjestelmän kehittäminen, paletin laajentaminen alueilla, verkko-oppimisella kasvava rooli (ks. esim. Etelä-Saimaan artikkeli tai Kauppalehti).

9) Valtion malmia etsivät kaivosyhtiön perustaminen ja pörssiin vieminen. Kulta- ja platinakaivostuotantoa Suomen Malminjalostus Oylle. (Ks. esim. blogikirjoitus / HS-artikkeli aiheesta.)

10) Kaasun jakelujärjestelmän kehittäminen. Biokaasun sekoitevelvollisuuden säätäminen. (Ks. esim. Ilkka-Pohjalainen.)

Unohtakaamme suuret kannattamattomat ratahankkeet.

Kategoria(t): 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, 9.2 Kauppa, rakentaminen, ICT, hyvinvointi, palvelut, METODI Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s