”Suomi on tällä hetkellä pahimmassa talouskriisissä sitten 1990-luvun alun” – pikakommentit kyselyyn


Tuli viesti Taloustutkimus Oy:ltä, joka tekee ETLA:lle alihankintana tutkimuksen tukemista:

Arvoisa Yrjö Myllylä, Oy Aluekehitys RD Regional Development Ltd
Suomi on tällä hetkellä pahimmassa talouskriisissä sitten 1990-luvun alun. Poliitikoilla on aito hämmennys siitä, miten talous uudistuu ja mitä pitäisi tehdä. Nyt teillä on mahdollisuus saada äänenne kuuluviin. Toivomme, että antaisitte panoksenne Suomen selviytymistä koskevaan kyselyyn (vastaamiseen menee 20 minuuttia):

Vastauksenne ovat täysin luottamuksellisia eikä vastaajakohtaisia tietoja paljasteta ulkopuolisille. Tuloksia hyödynnetään laajasti ETLAn yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttavassa tutkimuksessa.

Ystävällisin terveisin,
Jyrki Ali-Yrkkö,
Tutkimusjohtaja,
ETLA, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.

Puhelin:

Tämä viesti on lähetetty osoitteeseen: yrjo.myllyla@rdmarketinfo.net
Osoitelähde: Taloustutkimus Oy:n tutkimusrekisteri
___

.

Telakoita, metsäteollisuutta, kaivosteollisuutta, käsitöitä, jaloilla likkumista, työnjohtoa, pienten tavallisten yritysten roolia ylipäätään ei ole arvostettu viime vuosina asianmukaisella tavalla ilmenee alla olevista vastaukistani. Puhetta on piisannut mm. rahaa vaativista start upeista ja digitalisaatiosta, arvonlisästä, kansainvälistymisestä, metropolista ja suurista hankkeista sekä  ilmastonmuutoksesta.

Kysely oli kohdistettu yritykselleni ja sen näkökulmaan. Kysymykset olivat kuin yritys olisi jokin suurimmasta suomalaisesta  yrityksestä. Vastasin kyselyyn, joka ei mielestäni paljoa vastannut tuohon haasteeseen millä Suomi nousisi. Digitalisaatio, ICT- ja robotisaatioteema olivat keskiössä sinällään varmasti ansiokkaasti jäsenneltynä ja uutta tietoa tuovasti. Kaikki vastaukset olivat rasti ruutuun vastauksia. Lopuksi oli ainoa paikka sanoa 3 tärkeintä Suomen haastetta (yrityksenne kannalta) avoimessa kohdassa. Haluan tuoda ne esille tässä, jotta ajankäyttöni varmemmin voisi hyödyttää Suomea – olihan kyselyn henki pitkälti uuden teknologian käytön kysymyksissä. Vastasin vastasin kokonaisvastausajan puitteissa pikaisesti seuraavasti:

1) Julkisen sektorin ja yksityisen sektorin vuorovaikutuksen puute.

Yksityisten ja julkisten toimijoiden vahva kilpailu keskenään. Esimerkiksi viimeiset julkiset tarjouskilpailut TEMille olemme hävinneet seuraavasti: 1) Valtionyhtiölle, 2) Kunnalliselle elinkeinoyhtiölle, 3) VTT:lle, 4) yliopistolle. Myös ETLA kuuluu TEMn hovihankkijoihin. Mallista seuraa, että päättäjille ei välity oikeata tietoa. Esimerkiksi tämä kysely vaikutti melko teoreettiselta eikä vastaa siihen tarpeeseen, mikä johdannossa kuvattiin ratkaistavaksi kysymykseksi juurikaan mielestämme. Työllistää ETLAa ja Taloustutkimusta siinä ohessa hyvin perinteisillä kysymyksillä, jossa tosin on mukana ajankohtaisuutta, mutta vain yhdestä näkökulmasta (uuden teknologian sovellusten etc.).

2) Osaamiskäsitteen irroittaminen todellisuudesta.

Pahimipia puutteita koko toimeenpanevan koulutustason, työnjohtotason lakkauttaminen teoreettisuuden hyväksi.

(Lisäys: Valtakuntaa yrittävät johtaa talousmiehet! Mutta ei nähdä, että talous on seurausta mm. ympäristöstä, maantieteestä ja miten sitä hyödynnetään.)

3) Kassavirran lähteiden 100 % unohtaminen em. syistä.

Esim. telakkateollisuutta oltiin jälleen kuoppaamassa, kaivosteollisuutta, metsäteollisuutta. Vastoin yleistä ETLAnkin arvoketjuajattelua ja arvonlisäyskorostusta yms. tutkimuksissaan TEMin virkamiehille, jotka osaltaan jarruttavat näillä keskusteluilla ja toimillaan Suomen kehitystä (vrt esim. puheet telakkakuvioista ja Nokiasta), Suomi kuitenkin on yrittänyt kehittyä. Se elättää nyt, mitä on ”vastustettu” viran puolesta?

Tähän pakettiin liittyy myös käsitys, että Suomi ei tarvitse Suomea kasvaakseen ja kehittyäkseen vaan ainoastaan kaupunkeja ja niistäkin vain juuri ja juuri jotakin suurinta.

Vrt. esim. tämän päivän 2.4.2015 YLE-uutinen

”Viime aikoina on herännyt keskustelua siitä, onko näin laajaan kaupunkiverkostoon ja sen julkiseen tukemiseen varaa.

– Sami Moisio”

Ks. myös:

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s