Toimialakohtaisen ennakointikäytännön valtakunnallinen kehittäminen ajankohtaista


Kirjoitin Alueellinen ennakointi Facebook-sivuille seuraavan postauksen 29.3.2021:

Kymenlaaksossa on hienosti hyödynnetty Euroopan unionin parhaimman alueellisen ennakointikäytännön joitakin keskeisiä elementtejä (erityisesti työnantajahaastatteluita toteutettuna yhteistyössä oppilaitosten ja TE-toimiston kanssa sekä ns. asiantuntijaraatia/-pajaa purkamaan tulokset toimenpiteiksi). Käytännöstä, jossa siellä puhutaan, puhutaan ”Toimialakohtaisesta ennakoinnista” https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitystoiminnan-blogi/etiainen-hankkeen-pilotoima-toimialahaastattelumalli-juurtuu-kymenlaaksoon/. (Elementeistä voidaan vielä hyödyntää myöhemmin tarvittaessa nykyistä enemmän mm. public-private -kumppanuutta, mikä oli yksi EU:n parhaimman alueellisen ennakointikäytännön palkinnon kriteeri. Myös jatkjotoimenpiteiden priorisointia pidettiin tärkeänä.)

Siinä on paljon myös uutuuksia, kuten ns. maakunnallinen jatkuvan oppimisen tiimi, Teamsissä tapahtuvat asiantuntijaraadit/asiantuntijapajat työnantajahaastatteluiden purkamiseksi ym. Tulokset kootaan Kymenlaakso ennakoi -sivuston yhteyteen toimialakohtaisten ennakointitietojen yhteyteen pdf-tiedostoina https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat.

Käytännöt pilotoitiin ns. Etiäinen – Koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointihankkeessa, jota johdin 2018-2020 (www.xamk.fi/etiainen). Syksyllä 2020 ensimmäinen itsenäisesti toiminut toimialakohtainen ennakointiproseduuri kohdistui Matkailu- ja ravitsemusalaan https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat/matkailu-ja-ravitsemusala, toinen Logistiikkaan https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat/kuljetus-ja-logistiikka-ala. Keväällä 2021 menossa on mm. Luovat alat yms. Etelä-Karjala aloitti myös käytännön Kymenlaakson mallin mukaisesti alkuvuonna 2020. Myös Etelä-Savon ja Pirkanmaan alueen joidenkin edustajien kanssa on käyty keskustelua aiheesta, samoin tiettävästi Satakunnan.

Nyt olisi hyvä mahdollisuus helpolla lyödä buustia asiaan siten, että opitaan Kymenlaakson käytännöstä, sen vaikutuksista, tehdään kehittämissuosituksia ja viestitetään asiasta muille maakunnille ja toimijoille. Olenkin tehnyt tästä aloitteen mm. Elyjen kehittämiskeskukseen ja TEMiin. Nähtäväksi jää, mitä siitä seuraa. https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat/matkailu-ja-ravitsemusala .

Toimialakohtainen ennakointi ja ammattibarometri ovat syntyneet samassa kehittämisprosessissa ja niitä voitaisiin jatkossakin kehittää yhteisesti samassa kehittämishankkeessa. Esimerkiksi Ammattibarometrin pitkän aikavälin version kehittäminen sai kannatusta Etiäinen-hankkeen Delfoi-paneelin 3. kierroksella, jossa esille nostettuja jatkotoimenpideaihioita testattiin: https://yrjomyllyla.wordpress.com/2020/10/30/toimialakohtaisen-ennakointikonseptin-ja-ammattibarometrin-kehittaminen/ .

Kategoria(t): 1. ALUEKEHITYS, 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI, 3. STRATEGIAPROSESSIT, 4. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi, METODI Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s