Tohtori Jeffery Roberts oli Suomen ystävä ja realistinen optimisti


Minulla oli sellainen ystävä kuin Dr Jeffery Roberts vuosina 1997-2010. Hän oli sijoitusanalyytikko ja geologi. I had good friend, Doctor Jeffery Roberts, who was also Finland’s friend and realistic optimist. Jeffery Roberts in memoriam, in English.

Muistokirjoitus Jefferystä ja vaimostaan oli myös The Guardian -lehdessä.

03-11-2008 Succes in the North, Helsinki 016, rajattu YMy, HPo, JRo

Three Doctors in Helsinki Succes in North seminar year 2008, from rigth Dr. Jeffery Roberts, Dr. Hannele Pokka and Dr. Yrjö Myllylä. Kolme tohtoria Helsingissä historiallisessa Success on North -tapahtumassa maaliskuussa 2008. Vasemmalla ”Dr” Jeffery Robert, tohtori ja maaherra Hannele Pokka sekä tuore tohtori Yrjö Myllylä, joka myi RD Aluekehityksen kustantamaa väitöskirjaa tapahtumassa standillaan.

Hän piti geologien ammattitautina optimismia ja sitä hänellä oli ja uskoa Suomen mahdollisuuksiin. Hän mm. ennakoi

  • jo ennen näitä nykyisiä turbulenssiaikoja victoriaanisen ajan jälkeisen ajan kaltaista pitkää deflaatiota Eurooppaan (pitäisi katsoa tarkemmin arkistopapereistani)
  • USAn hegemonian taittumista näinä aikoina tai katsoi kulminaatiopisteeksi ehkä jo Irakiin hyökkäyksen vuonna 2002 – vuosituhantisten historian valossa hegemoniat kaatuvat mm. maailmanpolisiin tehtävän kustannuksiin, myös Kodratjeffin pitkien aaltojen teorialla on tekemistä asian kanssa
  • Osuuspankin menestystä eurooppalaisessa tulevassa pankki- ja finanssikriisissä ja suositti sitä asiakkailleen maailman suurimmille sijoittajilleen rahojensa turvapaikaksi
  • Nokian matkapuhelinliiketoiminnan väliaikaisuutta Suomelle (kysyin asiaa heti 90-luvulla ja aina uudelleen, viimeksi 2008) ja
  • näki Suomen hyödyntämättömät kestävän kehityksen mahdollisuudet kaivostoiminnassa ja Venäjässä ja niiden eteen teimme yhdessä töitä
  • näki, ettei Suomen pitäisi liittyä euroon, koska Itämeren talousalue  on sen luonnollinen markkina-alue (kysyin mielipidettä ennen kuin liityimme), hänen visionsa oli pikemmin uusi Hansa-alue. Tämä Itämeri-Pohjois-Eurooppa -käsitys yhdisti meitä ja siksi häneen tutustuin ja ystävystyin.

Roberts välitti ensimmäiset suuret sijoitukset Suomeen osakemarkkinoiden vapauduttua. Björn Wahlroos voisi ehkä tietää näistä, koska juuri vähän ennen näitä aikoja hän työskenteli Wahlroosin johtamassa Unitas-pankissa tutkimusjohtajana. Roberts sanoi, että ainoa suomalainen yhtiö, joka on maksanut hänen konsultointiyhtiölleen Suomen hyväksi konsultoinnista on RD Aluekehitys (ehkä n 2000 paikkeilla, Hänen pääyhtiönsä oli Impivaara Securities Ltd Pankkiiri-yhtiö, mutta hänellä oli myös konsultointipalveluja tarjoava muistaakseni Pomor Consulting Ltd sekä Pomor Petroleum Ltd.). Hänen asiakkaansa olivat maailman suurimmat eläkesäätiöt, joille hän myi Suomea töikseen, mutta virallinen ns. ”kehittäjä-Suomi”  ei häntä tuntenut tai ymmärtänyt – asioimme hänen ja hänen australilaisen yrittäjätoverin, geologian tohtori hänkin, mm. KTM:n piirissä Lapissa vuonna 1997 muutamaan otteeseen.

Roberts ja Suomen pörssi-yhtiöiden johto tosin tunsivat toisensa, monella olisi hänestä kerrottavaa. Aluekehityksen jälkeen myös Sallan ja Savukosken kunnat maksoivat hänelle Soklin edistämisestä, selvitystyöstä. Itse asiassa myös Kemin Postipankki on maksanut hänelle konsultoinnista, koska sitä kautta hänet löysin vuonna 1997. Roberts tuli Suomeen ensi kerran polkupyörällä Ivaloon Norjasta – ei siis Helsingin kautta, kuten jotkut. Lentokentälle häntä saattaessani kurvasimme pyöräliikkeen kautta hankkimaan päällykumet perheen Suomesta hankittuihin Tunturi-merkkisiin polkupyöriin. Lontoon hyvämaineisella alueella asuessa auto oli liituraitamiehelle tarpeeton eikä hänellä ollut tiettävästi ajokorttia. Suomalainen VR oli hänelle luxusta ja hän osti aina koko hytin Helsingistä Kemijärvelle yöjunaan, jossa hän uskoi olevan Suomen strateginen piste tulevaisuudessa kaivostoiminnan näkökulmasta.

Toukokuussa 2015 sain tavata Lapin kauppakamarin toimitusjohtajaa Timo Rautajokea Rovaniemellä – kiitos Timo. Timo muisteli ensi tapaamista Robertsin kanssa, hän tuli jostakin saappaat ja pomppa päällä (hän tuli usein Pohjois-Norjan tai Murmanskin kautta etelään Rovaniemelle, Kemiin, jopa keskitalven pakkasissa). Joka reissulla tietenkin Helsinki ja perinteiset asiakaskontaktit pörssiyhtiöissä olivat ohjelmassa. Timo ihmetteli, että mikä mies tämä on, kunnes pompan ja saappaiden poisottamisen jälkeen paljastui siisti liituraitamies.

Yritimme yhdessä, mutta…

Lapin sukset hän luovutti marraskuussa 2009 Antti Henrikssonille Lontoossa Suomeen tuotavaksi, koska hän ei enää tarvinnut niitä. Hän pyysi loppuvuodesta 2009, että laadin hänestä Henrikssonin kanssa muistokirjoitukseen Hesariin ja Lapin Kansaan. Hän hyväksyi tekstin ennen kuolemaansa. Lyhyt teksti julkaistiin myös Kalevassa.

Nämä ajatukset tulivat mieleen juuri nyt, kun mm. uutisissa puhutaan deflaatiosta ja kerrotaan Savukosken Soklin hankkeen etenemisestä. Jeffery eli aikaansa edellä. Hän oli riippumaton asiantuntija. Kirjoitin em. kommentit pääpirteissään tätä Taloussanomien artikkelia kommentoidessani FB:ssa tänään 15.8.2015

Taloussanomat 14.8.2015: ”Suomen lisäksi monen muunkin maan inflaatio painui miinukselle. Suomen lisäksi inflaatio oli negatiivinen kymmenessä maassa. Koko euroalueen inflaatio pysyi kuitenkin plussalla.”

Yle 14.8.2015: Soklin teille esitetään lähes 40 miljoonaa.

Haaveenaani on kaksi asiaa:

  1. Käydä Lontoossa tapaamassa Jeffery Robertsin poikaa ja tytärtä heti kun projektitilanne sen sallii ja käydä kertomassa mitä Jeffery teki Suomen hyväksi. Luovuttaa samalla kuvakirja hänestä, josta tarvitsen sitä ennen toisen kopion.
  2. Pitää seminaari Jeffery Robertsin ajatuksia esille tuoden – periaatesopimus on tehty erään ex-kunnanjohtajan kanssa, tiettyihin päätöksiin kytkettynä – toivottavasti ne päätökset tukevat tätä ajatusta ja aikaa ja resursseja asialle löytyy.

Aiemmin Jeffery Robertsista sanottua RD Aluekehityksen julkaisuissa tai toimesta mm.

_

Jeffery Roberts ehdotti vuonna 1997-1998, että alkaisin hankkeemme Pomor Oy:n toimitusjohtajaksi. Projektin lukuisat paperit ovat yhä tallella. Sanoin, että jos alkuvaiheessa saan rahoitustukea julkiselta puolelta niin lähden. Yritimme siten, että suomalaiset pk-yritykset laittoivat 300 000 mk riihikuivaa ja haimme TE-keskuksesta 200 000 mk. Tähän malliin oli päädytty, koska valtionyhtiössä tehtiin Jefferyn mielestä politiikkaa, jota kautta ei voitu asioita edistää. Oli yritettävä pk-sektorin kautta. Päätöstä ei ole vieläkään tullut – tosin kaivosseminaarit ja muut pyörähtivät kohta käyntiin Lapissa, mutta australilaiset ja lontoolaiset yrittäjät pyörittivät päätään, kun tulivat kaukaa eikä myönteistä päätöstä tullut. Ainoastaan ns. jappastiin ja sanottiin, että ”kaivostuotanto on alkutuotantoa eikä kuulu tuettavien alojen piiriin”. Keskushallinto oli juuri laittanut sivuun ehkä asiaa ymmärtävän johtajan. Lopetin asian edistäminen, koska rahaa paloi.  Päätin sitä ennen vetää ekskursion hankkeeseen liittyen syksyllä 1998 Kuolan niemimaalle, ja lopettaa Aleksenterinkadun päässä olevassa Marskissa yms. kokousten isännöinnin, ja jättää mukana olleille isommille keskisuurille yrityksille pallo (suurin Mäntylä Minings Systems). Sitten tuli ruplan kriisi yms.

Ks. myös Pomor

HPIM1882

Dr Jeffery Roberts in Delphi interview in Hwitträsk, Kirkkonummi, Finland, year 2005.

Dia9

Picture by Dr Jeffery Roberts year 2009.

Dia8

Picture by Jeffery Roberts 2009. Tohtori Jeffery Roberts väitteli Finmarkin geologiasta ja tuli Suomeen ensi kerran polkupyörällä Norjasta Ivaloon.

Dia7 (2)

Jeffery Roberts talking in Kandalaksa, Murmansk Region year 1997. Tohtori Jeffery Roberts puhumassa Kantalahdessa Valkoisen Meren messut 97 yhteydessä järjestettävässä seminaarissa. Yrjö Myllylä koordinoi tapahtumaa RD Aluekehitys Oy:n nimissä Lapin yliopiston Muotoilu- ja yrityspalveluyksikön projektissa.

2007-04 Salla-Kirovsk-Apatiitti 11,120407 002

From left: Dr. Jeffery Roberts, Dr. Oleg Andreev, Dr. Urban Wråkberg, Dr.student Yrjö Myllylä year 2007 in Apatity.

2007-04 Apatiitti 120407 Jeffery Roberts

Dr. Jeffery Roberts speaking in Apatity year 2007.

.

2007 09 17,2007 Saariselkä etc 016 2007 09 17,2007 Saariselkä etc 013

img095 img142, käyntiortit, raj 2

img001 (2) img002 img206, Valkoisen Meren messut 96 img221, Valkoisen Meren messut 96 img098, Jeffery R raj img202, RD lippu, lastaus 96img204, Valkoisen Meren messut 96 rekan sinetöinti. Valkoisen Meren messut 97 avaaminen, rajimg104, Kantalahti 1997Dia7 (2)img278img101, Sallan raja-asema 1996, AARO TIILIKAINEN, MARS ETEENPÄIN, RAJA ON AUKI!img165, rajimg180M Raj ja editimg172 raj

Jeff&Ari2 keskiyön aurinko Murmanskissa toukokuussa 2005

HPIM0631 HPIM0630 HPIM0615 (2) Hpim0624, BP työntekijä ja satamakapt1204Jeff2007-04 Salla-Kirovsk-Apatiitti 11,120407 019syys 0910 074

Kategoria(t): 2. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s